Skrivet 15 december, 2013 Av I Allmänt, Debatt, Hockeyallsvenskan, Juniorhockey, Klimpen, SHL - Elitserien

Det handlar om ett nytt TV-avtal – pengar alltså!

SHL har sedan länge försökt avskärma sig från ståplatspubliken. De som just nu protesterar vildast. De enda som är organiserade av den publik som går på hockey och kan göra sina åsikter hörda. I SHL ska man ha en fin arena med komfort. Det ska gå att dricka vin och äta fin mat. Det ska finnas barnpassning och jumbotroner. Ståplatserna finns inte ens i alla arenor och där de är kvar är de bara något man ännu inte vågat ta bort. Klackarna ses ofta som ett problem. De tänker varför ska vi ha dem här när de inte finns i NHL. Publiken där tjuter ju högan sky när det står ”Make some noice” på en skärm. Det räcker gott här också. Dessutom använder ståplatspubliken sig av svordomar som våra ”fina” gäster inte tycker om.

Grejen är att i USA och Kanada bor det 350 miljoner människor. Ändå lyckas vissa lag där aldrig fylla sin arena med 15.000 platser.
Jag tror inte intresset för SHL eller hockeyn har minskat. Däremot är man mer benägen att titta hemifrån än att ta sig till rinkarna runt om i landet. SHL liksom Hockeyallsvenskan är numer en TV-produkt. Det är också TV pengarna som är lagens största inkomstkälla. Vill C-More ha Karlskrona i SHL eller Malmö? Givetvis vill de ha Malmö. De riktiga pengarna finns i TV-abonnemangen och PPV försäljningar. Malmö eller Djurgården säljer fler. Det handlar inte om organisation eller något annat påhitt. De ger helt enkelt bättre valuta för C-Mores nedlagda kostnader. De bryr sig inte om Malmö eller Karlskrona. De bryr sig om profit. Att få bästa avkastning för sina nedlagda pengar i TV-avtalet.

Som av en slump går det nuvarande TV-avtalet ut nästa år. Vad är ett bra förhandlingsläge för SHL? Wildcards till Malmö och Djurgården. En liga som i praktiken är stängd. TV-bolagen vet vad de betalar för. Förra TV avtalet kostade C-More 1.2 miljarder. Pengar som gått rakt ner i SHL lagens fickor. Med en garanti att alla storstadslag är med, vad är TV avtalet värt då? Alla ska ju ha klart för sig att C-Mores TV-avtal med SHL setts som ett av mest fördelaktiga i Europa. Samtidigt har det sagts att det är övervärderat. Att det inte kommer att bli lika mycket pengar framöver. Men med en garanti om vilka lag som ingår….

Det här är det de i grund och botten handlar om. Inte Svensk hockeys bästa eller något annat. Pengar. Sveriges högstaliga står inför det faktum att man inte kommer få ut lika mycket TV pengar (i alla fall inte mer) i en värld där spelarkontrakten blir dyrare. SHL ser KHL och Schweiziska lag med feta plånböcker plocka deras bästa spelare varje år. Så att säkra ett fett TV-avtal och dessutom sätta in ett tak för att stoppa lönestegringen. De kommer inte kunna konkurrera mer men åtminstone inte tappa ännu fler spelare. De bästa spelarna kommer få fetare kontrakt de sämre mindre. Det är så det fungerar i NHL. Det kommer bli likadant här.

Vänder vi på det är den enda anledningen klubbarna i hockeyallsvenskan plöjer ner miljoner och åter miljoner i spelarbudget, ungdomslag och juniorlag just drömmen om att det ska ge ett avancemang. Dessa pengar ger sällan mer än just drömmen och hoppet. Istället levererar dessa miljoner spelare på spelare till SHL och Landslaget. Morgondagens stjärnor.
Som exempel så har Luleå 21 st spelare som spelat i hockeyallsvenskan, AIK 16 st, Brynäs 17 st, Frölunda 17 osv.

Drömmen fortsätter neråt. I div 1 ser det precis likadant ut och de producerar spelare de med. Det är grunden för hela hockeyrörelsen. En grund man nu helt vill rasera.

Tar du bort drömmen och hoppet stannar utvecklingen av. Då dör Svensk hockey. Vi är regerande Världsmästare. Vi har OS guld och är en stormakt inom hockeyn. Detta trots att vi bara har en befolkningsmängd som en mindre stad i USA. Med det här förslaget är det ett minne blott om 10 år. Visst det finns en stängd SHL med en massa utländska spelare. Pengarna rullar in. Hockeyklubbarna i SHL kan stoppa in några kronor på kontot varje år. Hockeyallsvenskan är en slutdestination för alla andra lag. En liga utan drömmar ambitioner och hopp. Man kan inte komma längre upp. Det är inget man går all in på. Den breda massan sponsorer och publik känner knappast att de bryr sig speciellt mycket längre. Utvecklingen av spelare under SHL stannar av helt. Varför ska man plöja in några pengar där? SHL ser ju bara till sitt eget bästa, rent krasst varför skulle någon annan göra annorlunda. Det finns ju inte ens några pengar att göra något av. SHL betalar ju 0 och ingenting för de spelare de tar varje år redan nu. Att ha ett juniorlag i Superelit kostar mellan 3-5 miljoner per år. Hur många blir SHL spelare? En eller två per år i snitt är ett bra snitt. Vad får ett hockeyallsvenskt lag tillbaks då max 100.000 kronor. En spelare utan kontrakt får man inte mer för. Har de kontrakt med out (som är de enda längre kontrakt som skrivs) 100.000-300.000. Ni ser ju själva att det är omöjligt i framtiden för någon annan än SHL att ha ett juniorlag med någon slags ambition. Jag pratar om heltidsanställda tränare och allt runt omkring. Vem kommer ta ansvar för att producera nya talanger. SHL lagen? Frågan är ju hur viktigt de kommer tycka att det är? Det är ju billigare att ta in färdiga spelare. Färjestad sket ju i att ha ett juniorlag länge fast det var ett liga krav. Vad för ansvar känner de som så tydligt redan nu visar att de bara bryr sig om sina egna intressen.

Sveriges bästa lag idag Skellefteå, var ett hockeyallsvenskt lag i 16 år. Nu har de varit i SHL i 7 år. De är mer ett hockeyallsvenskt lag än ett SHL lag om vi tar de senaste 30 åren. Vem trodde att Skellefteå skulle kunna utvecklas på det sättet? Laget som alltid föll på mållinjen. Vem vet vilket lag det är som är beredda att göra samma resa om 10 år? SHL bestämmer sig nu för att ingen ska kunna göra det. All hockey förutom deras är död.

Betyg 4.83 av 5

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Skrivet av

6 Responses

  1. Klockrent, absolut klockrent!

  2. Det skriver jag under på stämmer till sista stavelse. Styrande i SHL vill ha bara sitt platser inga gap halsar på matcherna det ska bara fin folk sitta äta och dricka gott göra upp affärer det är deras vision inte utveckling av svensk hockey snarare avveckling !

  3. Klockrent Klimpen… mycket bra !!

  4. Klockrent Klimpen… MYCKET BRA !

  5. Så klockrent. Ska läsa om i morgon, länka sprida och credda.

  6. Förutom det första stycket, där jag inte riktigt känner igen mig, så har du på ett fantastiskt sätt satt ord på det jag inte riktigt visste att jag tänkte. Men numera definitivt vet att jag gör. Mycket intelligent skrivet, Klimpen.

    Sedan kan jag tycka att den gränsdragning du gör mellan sitt- och ståplatspublik börjar bli en trist schablon som inte finns kvar på många ställen. Jag rör mig mellan, och upplever samma inlevelse och engagemang på båda ställena. Ok, det är mer organiserat med ramsor och sånt på stå. Men finns det verkligen de som vill ha bort klackarna? Tvivlar starkt.

    Jag tror i alla fall att nästan alla reagerar starkt mot ett par av SHL:s förslag, det svärs så det osar oavsett plats i arenan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


+ 4 = tolv