Skrivet 3 februari, 2012 Av I Knugen, SHL - Elitserien

Den fula ankungen och tronföljden – när kvällspressen ska byta ut lag

 

Svenska kvällspressens hockeyjournalister har en benägenhet att alltid leta fula ankungar och hackkycklingar i elitseriens bottenskick och utser envist varje år ett lag ”som borde bytas ut”. Senast i raden är Expressens Mattias Ek som basunerar ut ”Nej, nu är jag trött på Timrå och vill se ett annat lag i elitserien”. Vi SSKare är ju välbekanta med retoriken och har under varje elitseriesejour prenumererat på att bli utbytta i kvällspressens fantasier om den ultimata elitserien. Kriterier för att man ska ”bli utbytt” är att man ska ha relativt mediokra publiksiffror och tillhöra elitseriens bottenskick något som inte alltför sällan hänger ihop. Stockholmslagen hamnar dock aldrig på listan oavsett mediokra prestationer och publiksiffror, tvärtom såfort de ramlar ut så är de på önskelistan som skulle förgylla elitserien. Vi saknar ju alla globens 40 spänn för en kaffe i kioskerna. 

Lagen som önskas upp i elitserien år efter år ikvällspressen har några attribut gemensamt, klack med trumma är populärt i kvällspressen och storstadslag med stor arena ger också fantasier om avancemang hos kvällspressen. Läs Leksand, Malmö och AIK när de är nere och åker jojo. För de verkligt hockeyfrälsta är detta knappast klubbar man förknippar varken med speciellt spännande läktarkultur eller sportsliga framgångar på senare år. Med några fler års slitage på Cloetta center och lite halvtaskiga framgångar, fortsatt fallande publiksiffror och till och med tidigare hyllade LHC är i fara att hamna där igen. Under tidigare år i den bedrövliga arenan Stångebro utan publik så var man ju med på listan hos kvällspressen ”skam för elitserien”.

Nu till huvudproblemet kvällspressjournalister, era önskemål om den magiska elitserien är i sig en paradox. För varje gång en hackkyckling åker ur så kommer en ny. Låga publiksiffror och taskiga sportsliga resultat går förstås hand i hand och något lag måste trots allt ligga sist i elitserien, och mer regel än undantag är att de ligger hopplöst sist. Växjö till exempel nämns just nu inte som ett lag som ”borde bytas ut mot Leksand”, anledningen är självklart att det än sålänge är ganska gulligt med ett nytt lag utan profiler proppfyllt med jänkare långt ifrån Stockholm. Om Växjö får problem sportsligt nästa år så kommer nyhetens behag vara över och ge halvtomma läktaren och drevet lämnar då Timrå för att byta ut Växjö, med våta drömmar om att den nya hackkycklingen ska bytas ut mot hockeysveriges egna lilla kelgris med trummorna alternativt fina snittar hos miljardärerna i Syd och fri bar. Innan de två miljardärerna investerade i spelare och en arena så var även Malmö på journalisternas svarta ”borde bytas ut” lista, bara en reflektion ifrån en som varit med ett tag.

Huvudpoängen är att hela diskussionen är poänglös, elitserien är en serie man kvalificerar sig till på sportsliga meriter och klubbar som Leksand och MIF är inte ens i närheten av kvalificera sig dit på sportsliga meriter. Under tiden får journalisterna bekymrat nöja sig med att se profiler som Per Hallin i Timrå, vilka möjligen i bästa fall (i deras ögon) kommer att bytas ut mot Örebro och 3200 på läktaren med tillfälligt lugn i själen om att elitserien blivit intressantare innan en ny hackkyckling ska utses. Den fula ankungen och dess tronföljd är ett solklart fenomen, lika solklart som att ett lag alltid kommer ligga sist i elitserien och att en effekt av detta kommer att bli dålig stämning på läktarna, tråkiga rubriker och taskiga publiksiffror. Fantasier i form av den ultimata elitserien existerar bara på pressläktaren och framförallt i kvällspressen, i övriga hockeysverige är vi mer intresserade av sporten.

Per Hallin och hans Timrå får inte bara stryk på isen, utan även av pressen

Betyg 4.50 av 5

Tags : , , , , , ,

Skrivet av

5 Responses

  1. Bra skrivet! Som SSK:are är man ju väldigt trött på den här diskussionen, men jag kan hålla med Kvällspressen på en punkt. Och det är de skrala publiksiffror SSK visar upp år efter år. Vi har de bästa supportrarna men tyvärr inte de flesta!

  2. Har själv varit inne på denna surdeg men fått mig förklarat att ”så är ju inte alls fallet”. Skönt då att Ek på kvällsdraken inte hymlar om detta.

    För egen del ser jag inte tjusningen i att Örebro skulle kliva upp i förmån för Timrå.

  3. Poppen>> den tjusningen ser nog ingen, men det handlar nog mer om medias tro om att gräset är grönare på andra sidan.

  4. Knugen> Exakt. Växjö hyllades med spaltkilometer förra våren. Idag ser de flesta ett ûberdefensivt lag med idel indelte knektar.

    På vilket sett har Elitserien blivit bättre i och med att vi bytte plats med Växjö?

    Om några månader byter vi med Slaka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× 6 = fyrtio två