Skrivet 29 januari, 2011 Av I Klimpen, SHL - Elitserien

14 lag….

Brynäs är ett av de lagen som inte precis som SSK ansetts tillräckligt fina för att få vara med i en ev. Europaliga. Nu kommer de med ett förslag om 14 lag i elitserien en uppdelning i Nord och Syd där man på så sätt ska möta ”lokalkonkurenter” i s.k. derbyn extra många gånger. Vidare föreslår klubben att man minskar rinkarna och att det införs något slags playoff så alla lag får minst 60 matcher per säsong…..

Hmmm alltså till att börja med jag är allergisk mot uppdelning i derbygrupper. För det första: sist det var derbygrupper hamnade SSK i en grupp med FBK, HV och LHC. Alltså fick vi inte möte den klubben vi ligger 3 mil ifrån Djurgården som är ett av de äldsta derbyna i hockey Sverige. Ser vi vidare fick SSK extramatcher mot de tre starkaste och rikaste klubbarna i Sverige. Jag säger inte att det kommer bli likadant igen men det är med all säkerhet så att något lag kommer att behandlas orättvist. Alltså förespråkar jag en rak serie där alla möter varandra lika många gånger. Rättvisa framför profit som verkar vara den starkaste drivkraften hos de flesta alltså. Rent krasst räknar Brynäs med att hamna i Nord gruppen där man har de fattigste lagen i elitserien eller åtminstonde inget av de 5 rikaste i alla fall och att Syd gruppen kan ju få leka med sina pengar och köra över någon stackars fattig jävel som råkar ligga i södra delen av Sverige…. misstänker att det blir SSK.

14 lag i elitserien och Leksands och Malmös fans jublar i kapp. Äntligen… Det är ju bara det att de 2  bästa klubbarna i allsvenskan heter Växjö och Örebro och de klubbarna är relativt överlägsna dessutom. Jag har inget personligen emot varken Växjö eller Örebro men jag har svårt att få någon vidare euforisk känsla över att se de två klubbarna i elitserien. För mig är det klassiska lag som framkallar känslor, inte nykomlingar och uppkomlingar men visst de bästa ska spela i elitserien så sorry Leksand och Malmö ni kan harva vidare….

NHL stuk på rinkarna… enligt mig går NHL ut på att åka som fan fram och tillbaka men tack vare att de har de bästa spelarna i världen så händer det då och då att man bjuds på hockeygodis ändå. I Sverige skulle mindre rink innebära att man åkte fram och tillbaks. Det är allt, tyvärr. Skulle man göra något så är det att premiera tacklingar inom ligan och att moral Sverige helt plötsligt skulle kunna se genom fingrarna på att faktiskt 99% av publiken på en hockeymatch ÄLSKAR att se en fight på isen så att man tillåter det och till och med premierar det. Jag menar i så gott som ALLA andra lägen säljer man ju sin skäl för profit så vad fan är problemet med att ta bort straffen eller åtminstonde dela ut samma straff som i NHL för fighter i elitserien. 

Summa summarium: Visst fint litet initiativ av Brynäs att skapa en snackis men är det verkligen så jävla genomtänkt?

Jag har inget emot att utöka serien, inte alls. Allsvenskan får 400.000 i TV-pengar elitserien får dryga 25 miljoner per lag. Alla inser ju att det är helt skevt. Elitserien kan visst dela med sig till 2 lag till eller till och med 4 lag så elitserien består av 16 lag. Det skulle innebära att varje elitserieklubb fick runt 20 miljoner i TV-pengar. Serien skulle kunna bli rak dvs alla möter varandra 4 ggr dvs 2 hemma 2 borta och summeras efter 60 omgångar.

De 6 bästa direkt till slutspel.

Lag på plats 7-12 möts i play off för de resterande 2 slutspelsplatserna.

Lag 13-16 kvalar mot de 6 bästa i allsvenskan. 10 lag möts hemma borta alltså på 18  matcher. De 4 bästa i kvalserien går upp i elitserien igen.

Slutspelet kvartsfinal och semifinal spelas i bäst av 5 matcher. Finalen i bäst av 7 matcher.

Betyg 3.82 av 5

Tags : , , , , , , , , , , , , ,

Skrivet av

5 Responses

  1. Förbannad sköna poäng i lappland….nu gäller det att vara ödmjuka …nollställas själva inför frölunda matchen…spela enkelt, stressa backarna, gå på mål, fokusering…ha kul…våga vinna..nu jävlar tar vi frölunda…inför 6200 människor på tisdag..i templet…
    heja sssskkkk

  2. Ang. bäst av 7 i finalen så känns det nästan grymmare om det va 1 match eller möjligtvis bäst av 3 i finalen.. för då lär ju alla tokkötta och då blire säkerligen väldigt hög kvalite på matchen/matcherna!

  3. Med 16 lag (bör även gälla vid utökning med 2 lag) i es anser jag att det lag som kommer sist bör åka ur och det lag som vinner allsvenskan går upp direkt utan kval. På så sätt blir det inte samma katastrof att åka ur utan chansen att gå upp igen nästa säsong ökar i o m att serievinnaren garanteras att gå upp en serie.

  4. Gideon, jag har varit inne på samma tankar. Inför som dom har i fotbollen där Sist byter plats med först och näst sist möter tvåan i kval. Eller nån variant av det hela. Jag tror det skulle öka intresset och fuzzen runt hockeyn i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


åtta + 5 =